Nyugdíj és Lakhatás

Az MSZP bérlakásépítési programot indítana: az önkormányzatokkal együttműködve az építés és a működtetés terén is 40 ezer új, magas energiahatékonyságú és olcsó bérlakást építene Magyarországon a következő négy év során.

Lakásfelújítás finanszírozására központi Otthon-felújítási Alapot hozna létre, az önk. bérlakások felújítási költségeinek kétharmadát pályázati úton fizetné ki az önk.-oknak.

Növelné a Nemzeti Eszközkezelő támogatását, annak lakásvásrlási-visszabérlési programjában lát megoldást az utcára kerülés csökkentésére.

Megnövelné az alacsonyabb fogyasztású háztartási gépekre való átállás, a fűtési/hűtési rendszerek korszerűsítésnek állami támogatását.

A nyugdíjjárulék felső korlátját 700 ezer forintban állapítaná meg, az e feletti jövedelemhányadra szolidaritási hozzájárulást vetne ki.

Az időskorúak járadékát 50 százalékkal megemelné, valamint 62. életév elérését követően lehetőséget biztosítana az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére, visszaállítaná a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjjogosultságot, valamint feloldaná a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását.

Korrekciós programot indítanának az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, különösképp tekintettel a 100 ezer forint alatti nyugdíjakra, melynek érdekében az átlagnyugdíj havi összegének megfelelő (jelenleg 120 ezer forint) nyugdíj-kiegészítést adnának.