Egészségügy

Az MSZP helyreállítaná a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást és visszaállítaná a független Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP).

Az embererőforrás hiány és az elvándorlás kezeléseként a piaci átlaghoz emelné az egészségügyben dolgozók bérét, fejlesztené a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzést, növelné az állami ösztöndíjas orvostanhallgatók arányát.

Együttműködést ajánlana minden olyan szervezetnek, egészségügyben dolgozónak, aki az MSZP-hez hasonlóan fellép a paraszolvencia ellen és a hálapénz felszámolását akarja, független betegjogvédelmi hatósággal biztosítaná, hogy a betegek jogai a kórházakban ne sérüljenek.

Az egészségügyre fordított több pénzből jelentősen emelné a kórházak és a szakrendelők működési előirányzatait, hogy több juthasson korszerű eszközökre, karbantartásra és lerövidüljenek a várólisták, mindenki számára hozzáférhető, lényegesen jobban finanszírozott háziorvosi rendszert teremtene, külön figyelemmel a házi gyermekorvosi ellátásra, költségvetési finanszírozással támogatná az ápolásra szoruló időskorúak családon belüli ellátását, korszerű roham- és esetkocsik beszerzésével fejlesztené az Országos Mentőszolgálatot.

Prevencióra, az egészségmegőrzés hatékonyságának növelésére a jelenleginél lényegesen több forrást biztosítana, új, szociális alapon nyugvó gyógyszertámogatási rendszert vezetne be.