Nyugdíj és Lakhatás

Rendszeres és célzott lakásfenntartási támogatást nyújtana az olyan háztartásoknak, amelyeknek egyes kiadásai nagymértékben veszélyeztetik a lakhatását, ezzel csökkentve az adósságfelhalmozás és a lakhatás elvesztésének kockázatát.

A Momentum lakatlansági díj befizetésére kötelezné az üresen álló lakások tulajdonosait, valamint átalakítaná a lakbér-cafeteria rendszert, úgy, hogy a béren kívüli juttatásokból havi (maximum) 40.000 forintot lakbérre lehessen költeni.

Kiegészítve a lakásfenntartási támogatást, 200 milliárd forintos energiahatékonysági programot indítanának, amelynek keretében szigetelésre és a fűtőberendezések korszerűsítésére adnának támogatást.

Létrehoznának egy helyi szociális lakásügynökség rendszert, amely hatékonyan intézi a lakások fenntartását és kiadását, online felületen tennék lehetővé a szociális bérlakások keresését és célzott lakásközvetítést építene ki hátrányos helyzetű családoknak.

A hajléktalanság segítésére és megelőzésére komplex segítség csomagot javasol: annak az 800 ezer embernek, akiket leginkább veszélyeztet a hajléktalanná válás, erősebb szociális védőhálót építene ki, szociális, mentális és egészségügyi támogatást biztosítana és megszüntetné az utcai hajléktalanságot, napközbeni és éjszakai ellátást biztosítva, célozva, hogy ne csak szálláshelyet biztosítson, de segítse a hajléktalanságból való kijutást is.

A nyugdíjrendszert illetően, politikai ciklusukon átívelő nyugdíjszabályzást vezetne be, ezzel csökkentve a politika nyugdíjrendszerre gyakorolt befolyását, továbbá 35 ezer forintra emelné a nyugdíjminimumot és jelentős figyelmet fordítana az idősgondozásra.