Korrupció Felszámolása

A Momentum megtisztítaná a közbeszerzéseket a korrupciótól: átláthatóbbá és követhetővé tennék a közbeszerzési jogszabályokat, támogatnák, a vállalatok számára a közbeszerezési tendereken való részvételt, de azokat a vállalatokat, amik előzőleg a kapcsolataik miatt nyertek, kizárnák a közbeszerzésekből.

Az e-közbeszerzési eljárásokat is a korrupció ellen használnák fel: büntetnék a közzétételi kötelezettségek elmulasztását.

Felszámolnák az éves szinten hatmilliárd forintos veszteséget termelő kereskedőházak rendszerét, és helyette a Nemzeti Befektetési Ügynökség és az Eximbank feladatkörévé tennék a magyar vállalatok külföldi érdekképviseletét és az export támogatását.

A Momentum részletes törvényi szabályozással kötelezné a kormányzati és önkormányzati szerveket a pályázatokkal, szerződésekkel, közbeszerzésekkel kapcsolatos információk egységes felületen történő közzétételére, ezzel nagyobb átláthatóságot biztosítva a nyilvánosságnak.

Felszámolnák a közlekedési projektek körül intézményesült korrupciót, többek között úgy, hogy költség-haszon elemzés alapján döntik el, hogy milyen közlekedési fejlesztések valósulhatnak meg Magyarországon.

Megerősítené a parlamentáris demokráciát, helyreállítaná az országgyűlés törvényalkotási hatásköreit és megerősítené a kormányzat feletti ellenőrzés jogkörét továbbá, biztosítaná az ügyészségi szervezetrendszer függetlenségét, felszámolná az ügyészségi döntések politikai befolyásának minden lehetőségét.