Gazdasági Reformok

A fő cél egy nyitott, tudásalapú piacgazdaság kiépítése, ami nemzetközi versenyben is megállja a helyét. A Kutatás- Fejlesztés-Innováció Stratégia részeként, tudatosan növelnék az innovációs hajlandóságot és támogatnák a gazdasági szereplők együttműködését.

 A Momentum, hogy növelje a beruházási hajlandóságot, kiszámítható adórendszert javasol, amiben új adónemet évente egyszer, egy csomagban lehetne bevezetni. Kivezetné az ágazati különadót és megszüntetné az olyan kisadókat, amik amellett, hogy nem szolgálnak hatékonyan valamilyen közcélt, adminisztrációs terhet rónak a vállalkozásokra és felesleges kiadásokat jelentenek az államigazgatásnak.

Hogy garantálják a tisztességes versenyt és egyenlő feltételeket biztosítsanak, kivezetnék a diszkriminatív adókat, az állami mamutvállalatokat hatékonyabbá tenné, a haver cégek érdekében hozott szabályokat lebontaná, a tőzsdét fejlesztené.

A Momentum digitális gazdasági stratégiájában szerepel az elektronikus és online pénzforgalmat ösztönző fejlesztések támogatása és a papír alapú számlázás kivezetése, valamint segítené, hogy a kis- és középvállalkozások bevezessék az új technológiákat és megteremtené a közösségi gazdaság (sharing economy) feltételeit.

Hogy támogassa a kis- és középvállalkozások fejlesztését, a Momentum, többek között, kiépítené a Vállalkozó Erasmus programot, amelynek keretében magyar vállalkozók egy fogadó cégnél töltenek 1-6 hónapot, vagy több céget és iparágat is megismernének, továbbá erősítené a Budapest startup-központ profilját és regionális központok segítségével támogatná az új, innovatív ötletek termékké fejlődését.

A Momentum a jelenlegi összeg háromszorosára növelné a közösségi vidékfejlesztésre szánt források arányát, visszaállítaná a kormányzati és területfejlesztési minisztériumot, és azokban a térségekben, ahol gyenge az infrastruktúra, földművelési lehetőségeket biztosítana a lakosságnak, a Nemzeti Földalap által erre a célra vásárolt földterületeken.