Egészségügy

A Momentum célja, hogy digitális forradalmat hozzon az egészségügyben telemedicinával, az orvosok és intézmények összekapcsolásával, valamint betegvisszajelzési rendszerek fejlesztésével. Egészségügyi technológiai értékeléssel, teljesítményértékeléssel és egészséggazdaságtani elemzésekkel foglalkozó tudományos intézeteket hoznának létre.

A Momentum többlépcsős ágazati béremeléssel, teljesítményalapú bérezéssel számolná fel a hálapénzt, csökkentené az adminisztratív terheket és évenkénti 10%-os béremelést biztosítana az orvosoknak és ápolóknak. Javítanák az egészségügyi intézményekben dolgozók munkakörülményeit, visszaállítanák az Egészségügyi Minisztériumot.

Csoportpraxisokkal reformálnák meg a helyi ellátást, kibővítenék a helyben elvégezhető beavatkozások körét, valamint lehetővé tennék, hogy az állam magánellátóktól is vásárolhasson szolgáltatásokat.

Modernizálnák a mentési rendszert, a betegszállítás feladatkörét átcsoportosítanák az OMSZ-től a magánszolgáltatókhoz. A gyógyszerészeknek ismételt vagy önálló gyógyszerfelírási jogosultságot biztosítanának, az alternatív gyógyászati tevékenységeket erősebben szabályoznák.

Megelőzési stratégiát dolgoznának ki, szabadnappal és pénzdíjjal ösztönöznék a szűrővizsgálatokon való részvételt, emelnék az egynapos sebészeti beavatkozások arányát. Vény nélkül is elérhetővé tennék a sürgősségi fogamzásgátlást.

Növelnék a rehabilitációs intézmények országos lefedettségét, további egészségfejlesztési- és drogmegelőzési programokat biztosítanának. Országos mentálhigiénés és pszichoterápiás ellátórendszert alakítanának ki.