Egészségügy

Az egészségügyre-re (eü.) fordított összeget a bruttó nemzeti jövedelem (GDP) 6,5%-ra emelné, továbbá azonnali 50%-os béremelést hajtana végre az eü.-i dolgozók körében a hálapénz intézményének megszüntetése és az eü.-i dolgozók kivándorlásának érdekében. Ezt további, a gazdasági fejlődéssel arányos fokozatos béremelés követné, illetve az eü.-i dolgozók nyugdíjkedvezményben is részesülnének.

A vidéki szakemberhiányt lakhatási támogatással és egyéb pótlékokkal próbálná mérsékelni, valamint csökkentené az eü.-i dolgozók adminisztratív terheit, az intézmények és feladatkörök világos elkülönítésével.

Az LMP az eü.-et a mindenkori aktuális politikai rendszertől függetlenné kívánja tenni, melynek eszközei az egészségvédelmi országgyűlési biztos és az önálló egészségpénztár lennének, emellett helyreállítaná az Egészségügyi Érdekegyeztető Tanácsot.

Az LMP ezen kívül nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a mentális egészségre, a baba-mama barát szülészetek fontosságára, az e-egészségügy kínálta lehetőségekre.

Céljuk a munkanélküliek számára is megadni az alapszintű társadalombiztosítást, ezen felül pedig kiegészítő biztosításokra is lehetőséget biztosítani a munkavállalóknak.