Egészségügy

A Jobbik Eü. programjának általános célja a várható élettartam és az élve születések növelése Magyarországon.

Az eü. rendszert -a kötelező társadalombiztosítási rendszert megtartva-, azonban vegyes (állam-egyház-magán) fenntartással, szektorsemleges finanszírozással illetve 250-300 milliárd forint plusz költségvetéssel kívánja finanszírozni, a 7%-os GDP arányos egészségügyi közkiadás elérését tűzi ki céljául.

Az eü. alapellátásban fellépő embererőforrás-hiányt a szakdolgozói bérek felzárkóztatásával, 15% hallgatói kvótanöveléssel és az agyelszívás/elvándorlás nemzetközi harmonizáción alapuló megakadályozásával javítaná.

Az eü. ellátást több pontban is reformálnák: a képalkotó diagnosztikai berendezések (CT és MR) számának növelésével és gyógyszer-támogatási rendszer bevezetésével.

A Jobbik számára fontos a prevenció: a drogprevenciós felvilágosításnak, illetve a túlzott gyógyszerfogyasztás elleni nevelésnek kiemelt szerepet szánnak, széleskörű rákszűrési programot vezetnének be, finanszíroznák a kötelezőn felül védőoltásokat és továbbfejlesztenék a népegészségügyi termékadót: újabb- egészségre káros termékcsoportokat vonnának adózás alá.