Menekültügy és Határvédelem

Az Együtt a hosszútávú, stabil határvédelemre helyezné a hangsúlyt, megteremtené a határrendészet és határőrizet összehangolt irányítását, együttműködésre lépne azokkal az EU-s országokkal, amelyek közös stratégiát hajtanak végre a menekültválság kapcsán: ennek részeként megerősítené Európa külső határait és a válságosbelső határszakaszok védelmét.

Hatályon kívül helyezné az összes, emberi jogokat sértő, a Genfi Konvencióval és az EU szabályaival ellentétes menekültügyi szabályt, megszüntetné a tranzitzónát, helyette kulturált, biztonságos és emberséges befogadó állomásokat alakítana ki a menedékkérők számára.

Az „EU-ban bevett, átlagos szintre” emelné a befogadott menekültek arányát, a békés időszaki befogadásra tekintettel nyelvoktatással, gyermekjóléti szolgáltatásokkal, iskoláztatással támogatná a jogszerű menedékeseket, hazánkban tartózkodásuk idején.

A területen tapasztalattal rendelkező civil szervezetekkel együttműködve biztosítaná a tisztességes bírósági eljárást és jogorvoslatot a menedékkérők számára.