Egészségügy

Az Együtt 4 év alatt a GDP egy százalékával (tehát a jelenlegi kb. 3%-ról 4%ra), legalább 330 milliárd forinttal, növelné az egészségügyi kiadásokat, az egybiztosítós rendszert fenntartaná, de ösztönözné a magánjellegű szolgáltatások piacra lépését is.

A háziorvosi praxisokat támogatná célzott informatikai fejlesztéssel, a praxispénz 25%-os emelésével, több háziorvos együttműködésének (’praxisközösségek’) anyagi és adminisztratív ösztönzésével, rendelők modernizálását célzó 5 éves programmal.

Reformálná a kórházi- és sürgősségi ellátást, az OMSZ megerősítésével, a 24 órás alapellátási ügyelet egész országra való kiterjesztésével, új kórházi étkezési rendszer kialakításával.

Megkönnyítené egyes vény nélküli gyógyszerek szabadpolcos kereskedelmét, gyógyszer házhozszállítást és 14 ével aluli rászoruló gyerekeknek gyógyszertámogatást biztosítana.

Az orvoshiányt ösztöndíj programmal, keretszám növeléssel (4 év alatt 200 főre), az eü. szakképzés átalakításával és a nyugdíj melletti munkavégzés visszavezetésével csökkentené.

Az Együtt fontosnak tartja a prevenciót, HIV megelőzési kampányt alakítana ki és széles körben hozzáférhetővé tenné a HIV gyógyszereket, tűcsereprogramot indítana, támogatná a szűrőprogramokat, lépéseket tenne a szenvedélypolitikai dekriminalizáció terén és lehetővé tenné a gyógyászati célú kannabisz orvosilag ellenőrzött hozzáférését.

Eltörölné az állami vezetők és a vezető köztisztviselők kiemelt egészségügyi ellátását.