Nyugdíj és Lakhatás

A DK kedvező környezetet biztosítana a magánbefektetők bérlakásépítése számára, figyelembe véve, hogy az ilyen befektetés csak hosszútávon térül meg.

Megújítanák a lakhatási támogatás rendszerét azzal, hogy szociális lakásügynökségi rendszert hoznának létre, amely sokak számára lehetővé teszi a magánlakások támogatott és szabályozott kiadását, illetve bérbevételét, ezzel segítve a fiatalok lakáshoz jutását is.

Komplex programot vezetnének be a hajléktalanság csökkentésére, amely a célzott szociális támogatáson, a rendszeres egészségügyi ellátáson, a rehabilitáción, a foglalkoztatáson, a lakhatási lehetőségek kibővítésén, valamint a hajléktalanokkal szembeni előítéletek felszámolásán alapszik.

Az állami nyugdíjrendszert kétpilléresre alakítanák, egy alanyi jogon járó alapnyugdíjjal, amely emelésének mértéke a valós kiadásokhoz igazodna és a nyugdíj-extrával, amely megfelelő gazdasági növekedés esetén az inflációt követő nyugdíjemelésen felül pluszrészesedést jelente a nyugdíjasoknak.

Helyreállítanák a korábban nyugállományba vonult fegyveres és rendvédelmi dolgozók “elorzott” nyugdíjas státuszát, valamint lehetővé tennék a magánnyugdíj-pénztári tagok megtakarításának átvitelét az önkéntes nyugdíjpénztárakba.

Az egészségügy és az idősgondozás digitális átszervezésével, a távfelügyeleti jelzőrendszer bővítésével segítenék az idősek hatékonyabb ápolását, továbbá az ápolási díj összegét fokozatosan közelítenék a minimálbérhez és munkaviszonyként ismernék el a tartós otthoni ápolást.