Energetika és Fenntarthatóság

A DK gazdaság- és iparpolitikája középpontjában egy “Újenergia Program” áll, amelyet az Európai Energia Unió keretében valósítana meg, ezzel valódi energiafüggetlenséget biztosítva hazánknak Oroszországtól, továbbá gazdasági fellendülést, iparfejlesztést és munkahelyek sokaságát teremtené meg, 2025-re az energiafelhasználás negyedét, 2050-re kétharmadát szeretnék újenergiából nyerni (ide a megújulók mellett a hőenergia és a biomassza sorolandók).

Fontosnak tartják az energiahatékonyság növelése érdekében a panel-felújítási programokat, ezzel hosszú távon 50 százalékos rezsicsökkenést kívánnak elérni, 2025-ig a lakóépületek 25%-át nettó energiatermelővé tennék, a napelemek és szélturbinák termékdíját eltörölnék.

Leállítanák a Paks 2 beruházást, 2037 után atomenergia-mentes Magyarországot szeretnének, helyette támogatnák az elektromos-autóvásárlást, a dugódíjat, valamint a P+R parkolók és a kerékpárutak építését.

Jelentős figyelmet fordítanának vízkészleteinek védelmére, visszaállítanák a zöld ombudsman intézményét, együttműködnének a környezetvédő civilszervezetekkel, zöldbankot hoznának létre az energiahatékonysági beruházások finanszírozásához, és egyetlen állami beruházást sem engednének elkezdeni környezeti hatástanulmány nélkül.

A fenntartható mezőgazdaság érdekében növelnék a magas hozzáadott értékkel dolgozó gazdaságok arányát a külterjes földek rovására, illetve a kisebb gazdaságokat versenyképes méretű, hatékonyan működő szövetkezetekbe integrálnák, hogy a globális piacon is helyt tudjanak állni, felkészítve őket a CETA megállapodás következményeire.